Dag 1 del 1

Påväg in på Arlanda!
Flygutsikt. Tyckte andra bilden blev lite häftig tack vare solstrålarna.
Sen var vi framme i på Krakows flygplats och på dem två undre bilderna är vi påväg in i taxin som körde oss överallt under resan. 
På hostelet slängde vi snabbt in våra saker innan vi skulle vidare för att äta lunch och därefter gå på en guidad stadsvandring. Dem bilderna får räcka för det här inlägget, vill inte bomba er ;) Lite tråkiga men kommer garanterat lite roligare sen!

På tal om tråkigt, jag var lite dum när jag gjorde designen till den här bloggen.. Tänkte att det vore snyggt med stora bilder, så har anpassat inläggen efter bilder med 900px medan min egna blogg bara har plats för 800px, alltså har jag sparat alla bilderna i den storleken. Jobbigt att sitta och spara om alla, men kanske kan fixa det till några inlägg iallafall! "Alla" bilder är iallafall klara nu så ska försöka uppdatera varje dag tills dem är slut, sen har jag även lite andra inlägg som jag tänkt skriva så stanna kvar! / Johanna 

Uppdateringen fortsätter

Resan är somsagt över nu, men det innebär inte att det är slut på bloggning för det! Fler inlägg väntar, förmodligen mycket bilder. Jag kan äntligen se alla mina bilder på datorn efter att den har fått arbetat i ca 6 timmar, så jag kommer garanterat ha en hel del att visa! Nu slänger jag upp två stycken som jag redigerade liet snabbt bara, skulle egentligen ha sovit för en timme sen så blir inget mera idag. 

Jag vill även säga hur fruktansvärt glad och tacksam över att jag fick åka på den här resan. Jag, och alla andra, har sett riktigt hemska och jobbiga saker men även haft väldigt roliga stunder med det härliga gänget. Tackar alla som var med och dem som gav oss chansen att åka! Det har verkligen varit så himla lärorikt och intressant. Nej, nu väntar sängen, godnatt! / Johanna 

Resan är slut.


Nu är våran fantastiska resa slut. Har varit underbart att få veta så mycket som hänt Polen på så kort tid!
Vill tacka alla underbara människor jag fått lära känna under resan såklart. Och tack för jag fick följa med!
Checking out!
/Marcus 

Nov. 17, 2013

Sista här i Krakow dagen har vi på förmiddagen haft fritid. Jag, Bea och Linnea valde att ta en tur med häst och vagn från det så kallade stora torget. Turen tog ca 25 min och gick bland annat Wavel slottet.





Efter lunchen gick gruppen till en återuppbyggd judisk kyrkogård som förstördes under andra världskriget. Monument har byggs och gamla gravstenar har använts till att bygga en mur. Hela kyrkogården är som en hyllning till judarna.



Jag kommer ta med mig mycket från Polen. Det har varit många starka intryck och nya ord. Tack till alla som varit med och gjort denna resa speciell!

Wratzka!
// Nathalie

wifi för försts

 

wifi för första gången på hela resan

Efter en hel långhelg har jag äntligen lyckats få min keffa iPhone att vilja ansluta till wifiet vi har på hostlet. Nu sitter vi på degrosso (en pizzeria) och tar våran sista middag här i krakow, känns både skönt och tråkigt, de är en del blandade känslor nu mår jag säga. En helt värd resa for sure! Kommer sakna denna stad och detta gäng. 
 
Nu ska jag hugga in på maten och njuta av sällskapet innan vi beger oss mot flygplatsen. 
 
//Patricia

Sista vandringen i Krakow







Sista dagen avklarad i Krakow! Här kommer lite bilder från en vandring några utförde.
Nu väntas lite pizza innan avfärden till flygplatsen.
/Marcus 

Starbucks

En paus i shoppandet i den stora gallerian Krakowska, hela morgonen bestod av söndagsmarknad! Om några timmar går planet hem igen! /Johanna & Sara


En fantastisk macka



Vi fick möjligheten att testa på en av Polens snabbmat! Den får 4 pluppar

Varm choklad

Har äntligen hittat ett litet café där min telefon accepterar internetet :D värmer oss med varm choklad efter att ha gått på söndsgsmarknaden. 
Har haft en helt fantastisk resa och vill verkligen inte åka hem än.. 
Nu ska vi snart mötas för lunch så får vi se vad som händer sen :) 
Puss och kram! 
// Elin 



Ahh typ så..



Jaa idag åker man hem. Flyget går inte försän ikväll och innan det så ska båda lunch och middag ner. Nu ska jag ut och kolla Söndags Marknaden, sätta sprätt på lite Zloty!
Men före allt detta så vill jag dela med mig lite av tankarna kring resan som jag fått ta del av.
Det är med viss vemod som timmarna rör sig mot hemfärd men det är ändå skönt på ett vis. Komma hem igen, ifran allt nytt,skrämmande,mäktigt, faschinerande,stort och absurt.. Det har varit påfrestande men ytters lärorikt. Fått intryck och tankar som jag inte tror att jag skulle kunnat fått utan den här resan. Jag vill tacka skolan och lärarna för denna möjlighet till en livs resa, Tack!
//Adrian

Fotbollsmatch 135 m under mark



Lite surrealistiskt med fotbollsmatch under kristallkronor, 135 m under mark! Öronbedövande ljud av tutor och hejarop! Heja gröna laget!!! /Lotta

Besök i saltgurkan




Besökte den enorma saltgruvan idag och vi var nere på 135m under marken, och hade bara besökt 1% av hela gruvan. Skulle ta 2 månader att besöka rubbet. Det var enormt!

// Marcus, Johanna & Sara 

Fika with a view!

Krakow!💕
Tog en fika för en bråkdel mot vad det skulle ha kostat hemma och fick denna utsikt på köpet över Stora Torget och Mariakyrkan. Hästar klapprar förbi på kullerstenarna och stannar man kvar till klockan slår prick varje timme så tittar en brandman ut ur ett av kyrktornen och spelar en trumpetfanfar! /Annika



Shopping i Polen


Topp ca100 kr /Strumpor 10p ca70 kr / Mascara ca60 kr / Basictröja c60 kr / Balsam ca 80kr (160-300kr i Sverige)

Idag besökte vi Saltgruvan och fick sesan lite fritid så vi gick runt lite på stan. Tänkte visa lite saker från idag och igår så ni kan få någon uppfattning om priserna, det mesta är ungefär som i Sverige eller billigare :).


Salt ifrån saltgruvan, okänt pris då den inte är min / Något som liknar Celisu litegrann för dem som vet vad det är, ca 8kr. Kosmetik, hårvård, kroppsvårs osv. är det som jag personligen har märkt är mycket billigare här.

Imorgon har vi fri dag så då väntar mera shopping, både på marknad och i gallerian! Därefter väntar hemgång. / Johanna

dikt

det rytmiska dunkandet tystnaden oerhord efter skriken turistens kamera oberord linsglas och monter filtrerar jag fumlar med pennan griper efter det ogripbara i morkret ett stift soker gravering av blodiga naglars membran i vaggarna sa en ilning i margen en utomspraklig frekvens en narvaro av da ............... ur den valdiga skorstenen valler kraxande krakor formorkar himlen slar fortvivlat med vingarna skaver mot varandra roda tarar faller mot den blinda marken J.S

Samlade tankar

Efter ett besok i dodsfabriken Auschwitz samlades vi under middagen for en gemensam reflektion.
Nedan foljer en sammanstallning av gruppens tankar och intryck.

"Historielektionen jag aldrig glommer"

"Vilken gladje att jag far leva i dagens Sverige och inte i gardagens Polen"

"Varfor? Hur kan nagot sadant fa handa?"

"Hjarntvattning eller bara feghet?"

"Skulle det kannas?
Det gjorde det. Angesten la sig i brostet och stannade hela vistelsen. Det var helt sjukt och skrammande. Vi far aldrig glomma!
Att se alla saker, alla hus. Allting kandes som ett slag i magen. Helt plotsligt var det inte pa film langre. Det var framfor vara ogon och det skramde mig."

"Detta har gjort att jag ar mer engagerad i min politiska asikt."

"Att fa se hogar med har, det var bara sa sjukt. Att man sedan salde det har haret och allt annat fran manniskorna vet jag inte ens hur jag ska kommentera..."

"Tomhet, sorg, forvirrad, ilska, orattvisa, oandlighet, grymhet, instangd"

"Jag blev inte sa kanslomassigt paverkad, kanske pa grund av distans?"

"Det var kallt om nasan. Jag hade klader men det hade inte judarna."

"Det som sitter i ar teckningar fran barn, tortyrceller och bilder pa hur livet var for judar innan."

"Jag bade tror och hoppas att detta kommer sjunka in battre nar man har tid att sitta och lata det bli bearbetat. Det gar inte att forsta det ofattbara!"

"Storskaligheten, sa sjukt!"

"Att det verkligen har hant!"

"Igar en forintelseindustri, idag en turisindustri?"

"En upplevelse pa gott genom ont."

"Det finns sa otroligt mycket mer att saga...."

Denna dagen..

Denka dagen har varit mäktig. jag har fått sett och lärt mig saker som jag kommer ta med mig resten av mitt korta liv.
Idag har jag med flera varit i Auschwitz och fått en guidad tur runt områdena.
Att vara vid en av nutidshistoriens största tabu var minst sagt makabert på det mest intressant och klyvande sätt.
När man börjar rota djupare i förintelsen inser man hur liten man är emot det brott mot mänskligheten som begicks. Att se dom trånga "bo" ytorna, dom kalla byggnaderna och den industri som var ett faktum så kunde jag inget annat än att må en aning illa.
Det som föll hårdast på mig är SS tankesätt, att Auschwitz/förintelsen bara var det första lilla steget i en större plan, en plan om den ariska rasens Utopi. Att man kunde sträva efter toppen på ett berg av lik. Människors lik.. Den provesoriska, ynka lilla, tidskrävande, obligatoriska, delen.. Massmord.
Det vänder sig liksom i magen när jag tänker på det.
//Adrian

Ja vad säger man ?


Att försöka förstå helt går inte. Men idag har vi fått sett och hört hur långt folk kan gå för att för att få vissa sin vilja och makt, och det skrämmer iallafall mig. Frågan jag ställer mig själv är varför?Men jag är så tacksam att jag har fått gjort den här resan ! Tack så mycket ! 
/ Linus 

Besök till det ofattbara


Att besöka ett ställe där det ofattbara hände var något vi alla tyckte var otroligt mäktigt. Går inte att förstå även fast man besökt dessa platser idag. Många obehagliga känslor. 

/Marcus 

Auschwitz

Hej! Nu sitter vi och äter lunch efter en känslosam och stark guidning på en del av de största koncentrations och dödslägret under andra världskriget - Auschwitz. Auschwitz är uppdelat i 3 delar och vi har nu varit på del 1 där vi fick lyssna och se fångarnas levnadsförhållanden och hur grymma SS-officerna var. T.ex. så provocerade dom fångarna så att de skulle få en orsak att döda fångarna, för varje död fånge fick SS-officerna 3 dagars permission.

Efter lunchen åker vi vidare till Birkenau som bara var ett stort dödsläger.


På bilden ser ni skylten som sitter över huvudingången till Auschwitz sett ifrån fångarnas perspektiv på insidan. På den står det -"Arbeit macht frei" som betyder "Arbete ger frihet". Skylten finns där för att nazisterna försökte motivera fångarna till att arbete.
//Nathalie

frukost!

I denna stund sitter vi och äter frukost och ska snart åka mot Auschwitz! / Sara




dinner time

Hallå igen, nu sitter vi alla på en restaurang ansluten till vårat hostel! Internetet är dåligt, iaf för mig men hoppas kunna görs några inlägg. 
När vi kom hit packade vi in oss och sedan direkt iväg för lunch och en stadsvandring med en svensktalande guide, det är helt underbart här och jag önskar vi skulle stanna längre :)  
Kan tyvärr inte lägga upp bild då jag sitter på beccas mobil eftersom jag inte får mitt internett att fungera :(
// Elin 
 
 

Kaptenen talar

Kaptenen meddelar att vi har plus sex grader när vi landar i Krakow om några minuter.
Jag har varit sådär jobbigt tjejig och handlat massa på VS, men är sjukt nöjd! 
Ser you later alligator! //Elin 



På plats i planet!

nu är vi alla på plats på planet! Jag får dock sitta själv såklart, men jag skaffar bara nya vänner! :)


Nuuuu kör vi!

 
 
 /Patricia 
 
 

nu åker vi, på riktigt!

nu har hela goa gänget samlats utanför gate nr 14. snart sitter vi på planet och vi alla är riktigt glada trots den tidiga morgonen! hörs i Krakow!


/ Caroline

Påväg,- resan har börjat!



Om bara några få timmar är vi här uppe! Kanske lite drygt med alla "snart åker vi" inlägg haha. Men aja är nog det lättaste att skriva nu såhär i förhand. Ser verkligen fram emot den här resan, att besöka Auschwitz är något jag velat göra i många år nu så det ska bli riktigt häftigt. Dock självklart jobbigt också, låt oss aldrig glömma!

På tal om att glömma så kan man ju hoppas att man inte glömt något mera, för jag har redan lyckats glömma en påse med idrottskläder som jag skulle ha på måndag.. heja mig! /Johanna

Klockan är ställd..

 

Snart..




Så här nära avfärd har det inte varit på hela dagen! trots att den har varit olidligt lång. I morgon kommer jag att för första gången på 16 år sätta mig på ett flygplan! Med tanke på min bristande tillit på maskiner och en imponerande höjd rädsla så är det en aning spännt i min tillvaro, men det ska nog gå bra ;). Är pepp på denna resa då den förväntas ändra om mina perspektiv.
Polen!Here we go!
//Adrian.

Det här med packning..

 
 
 
Är det bara jag som alltid har lika svårt för att packa?
antingen blir det för mycket eller för lite..
Jaja det här blir nog bra! 
 
 
Nu får man hoppas att man har allting, blir ju sådär lagom kul om man märker att något fattas när man befinner sig på Arlanda imorgon.. Haha! Nu är det bara några få timmar kvar tills vi beger oss mot en tung, men framförallt värdefull resa.
 
/Patricia 
 

EN KARRIÄR

 
Jag vill tipsa er alla att titta på en dokumentär som heter Hitler - Eine Karriere. Jag ville veta mer om Hitler och hur han lyckades skapa en dikatur.
"Filmen är indelad i 3 episoder som alla täcker en period av hans liv. Den första delen handlar om åren fram till dess han blev rikskansler 1889-1933. Den andra delen handlar om hur Hitler regerade fram till andra världskrigets utbrott, 1933-1939. Den tredje och avslutande delen handlar om kriget, hur Tyskland förlorade och Hitlers död. Episoderna visar oss hur Hitler blev besatt av att döda judar och ge det tyska folket ”Lebensraum”, livsrum."
Dokumentären är två och en halvtimme lång och jag tycker att den var otroligt intressant och läringsrik. Den finns att se online, bland annat på dreamfilm.se och youtube.se.
/Rebecca
 

Resesällskap



Verkar som om katten är minst lika taggad som mig på att åka, Väskan däremot är fortfarande bara halvklar!! 1 dag kvar!!
// Sara

väskan är packad!

Sådär mina vänner, då är väskan fullproppad med kläder! Träningsskorna är självklart med då det blir mycket promenerade i Krakow. Nu är det inte alls lång tid kvar till avresa, jag tror vi alla ser fram emot det!


självklart kommer passet och pengarna ligga i mitt handbagage sen när vi reser!!
/Caroline

nu åker vi snart!

Nu är veckan här, vi drar på torsdag och ser fram emot ett äventyr fyllt av känslor och intryck. Resehandlingarna är på plats. Jag vill passa på att tacka gruppen för den mycket givande uppladdningen som vi hade förra veckan med bland annat konstmuseum och besök från Upplandsmuséet. Snart får vi en resa med intryck att smälta och föra vidare i generationer. / Johan (stolt lärare för ett härligt gäng elever på Praktiska gymnasiet i Uppsala)

Några bilder ifrån veckan som varit


Tänkte slänga upp lite bilder såhär i efterhand. Här har vi hela gänget innan vi gick in på konstmuseét. 

Nere i verkstaden var alla kreativa och ritade/målade på.
Såhär mysigt hade vi det under filmtittandet i fredags! Väldigt lång men bra film, rekommenderas verkligen! Står i ett inlägg lite längre ner vilken vi såg. Bara fyra dagar kvar nu, wohoo :D / Johanna 

Fredag 8 november 2013

Vi började dagen med en föreläsning om bl a fördomar. Vi var rörande överens om att vi alla har fördomar i oss av olika slag.
Stina från Upplands museet berättade om hur situationen såg ut i Uppsala både före under och efter andra världskriget. Vi fick se bilder, tidningsartiklar och ransoneringskort för mat.
Visste ni att världens första "rasbiologiska institut" låg just i Uppsala? Där gjordes mätningar av olika slag, t ex mättes skallar och näsor på olika folkgrupper. Skrämmande tanke idag minst sagt!
.
 
Vi avslutade dagen med att titta på denna film, Schindlers list. Om det mörka mörka som utspelade sig i Tyskland under 2:a världskriget bland den judiska befolkningen. Ofattbart.
 
Jag åker hem från Fyrislund. Kan inte låta bli att plocka fram mobilen även om man såklart inte ska göra det när man kör i vanliga fall....:-)  Ser helt plötsligt den där skorstenen som jag aldrig annars tänker på! Måtte det aldrig mer någonsin eldas människor i en industri-skorsten i världen!!! Punkt.  

/Annika
 
 

De sista förberedelserna

Jag har fått hem mitt pass, EU-kort och ett intyg från sjukhuset så jag får med alla mina mediciner!
I torsdag va jag Caroline och Rebecca iväg till Forex och växlade in lite pengar till Zloty, så nu är jag redo! :D 
Börjar packa senare i helgen och sen är det bara nedräkningen kvar!

 

 
// Elin

Innanför grindarna?

Torsdag 7/11
Konstmuseets Rebecca visade runt oss på en passande utställning om Auschwitz. Här har en konstnär avbildat den kända skylten "Arbeit macht frei" från insidan. Ingen jättebra bild men ger mig på något sätt rysningar ändå när jag tänker på att det kunde varit vi eller våra förfäder som fått se grinden från insidan..
Efteråt fick vi skapa i verkstaden och det kändes bra. Alla alster finns nu i tryggt förvar på skolan!  /Annika
 

Förberedelserna är igång nu :)


Konstmuseet nästa:)
Natha, Bea och Nea

Vädret i Krakow under kommande vecka

Förtillfället visar väderprognosen dem här sifforna för nästa vecka, lite varmare än i Sverige alltså. Vi kan ju dock hoppas på att regnet som ska komma under helgen låter bli det så blir det kanon! / Johanna 

Vårt program i Kraków

Så här kommer våra dagar i staden se ut. Mindre än två veckor kvar till avgång nu! 

Historiska platser i Polen

Stora torget (Rynek Glówny) I Krakow är en utav de tre historiska platser vi kommer presentera i det här inlägget, det är den största medeltida platsen som finns i hela Europa. I mitten utav torget står en avlång byggnad med pelangångar och ett speceillt utsmyckat tak. 
Därefter har vi Krakows kunliga väg, där Krakows kungar en gång i tiden tågade med sitt följe, sändebud och ibland även med andra gäster. Går man längs med gatan hinner man dessutom se en massa intressanta och spännande byggnader såsom Borgargus, St. Peter och St. Paulus kyrkan, Wawelkullen och Florianska porten. 

 
Sist men inte minst har vi det kungliga slottet, som ligger ovanpå på Wawelkullen och därför enbart ligger ett par hundra meter ifrån Stora torget. Här kröntes tidigare polska kungar och viktiga beslut fattades, bland annat såna som hade med landets utveckling att göra. Den imponerande byggnaden är såpass gammal att de första delarna kom upp år 1000. Ingen bör missa att besöka slottet när dem är i Polen, isånnafall skulle man missa både pelargångar i renässensstil, kunglika gemaken prydda med gobelänger och takdekorationer i form av utskurna och målade människohuvuden i trä. Precis bredvid slottet ligger dessutom Domkyrkan som också är väl värt ett besök. 
 


RSS 2.0